maanantai 17. kesäkuuta 2013

Kahvihetken kruunu

Vietimme viikonloppuna tärkeän ystäväni polttareita ja päivä alkoi tietenkin herkullisella piknikillä. Kuvaushetken jälkeen peitto täyttyi ihanista herkuista: täytetyistä croissanteista, raikkaista salaateista ja suussasulavista Pätkis-kekseistä. Oma panokseni piknikille olivat Kinuskikissan Cookie dough -leivokset, joita vihdoin pääsin testaamaan. Makeat neliöt sopivat ihanasti kahvin kanssa ja vievät takuulla makeannälän mennessään. Ystäväni keksi, että pohjaan tai kuorrutukseen voisin upottaa Marianne crush -rouhetta, jos makua haluaa raikastaa mintulla. Kyljessä voisi myös tarjota vaniljajäätelöä, jos pakastin on lähellä. Vinkkinä reseptin toteutukseen voisin antaa sen, että keskikerros kannattaa painella vuokaan huolellisesti, jotta kerrokset ottaisivat kiinni toisiinsa paremmin ja leivos pysyisi tiiviinä. On myös syytä olla kärsivällinen ja leikata levy vasta sen jäähdyttyä kunnossa kylmässä. :)


Polttareiden ohjelmaan kuului myös WoW-palloilu, joka oli aivan hulvatonta! Pallossa pystyssä pysyminen oli mahdotonta, ja tilanteen riemukkuuden kruunasi oman naurun kaikuminen pallon sisällä. Sopii porukalle, joka osaa nauraa itselleen. :)


torstai 13. kesäkuuta 2013

Grillijuhannusta odotellessa...

Loput raparperinvarret saivat kyytiä, kun tajusin juhannuksen olevan jo ihan pian. Keskikesän grillijuhlia varten keittelin raparperichutneytä ja lisäksi paholaisen hilloa odottamaan mehukkaita grilliherkkuja vierelleen. Chutney on keittiössäni uusi tuttavuus, mutta paholaisen hilloa olen tehnyt ennenkin. Testatkaapa grillattua kananfilettä, vuohenjuustoa ja paholaisen hilloa yhdessä - lupaan, ettei makunautinto siitä paljon enää parane!

Raparperichutneyn ohjeen bongasin Ylen Olotila-sivuilta ja arvaatte varmaan, minkä takia juuri tämä ohje päätyi testattavaksi. Kyllä, siihen tuli kardemummaa. :) Oma versioni reseptistä on tässä:

Raparperichutney

1 litra raparperin paloja
2 isoa omenaa (Jonagold)
3 isoa punasipulia
1 punainen suippopaprika
4 valkosipulin kynttä
2 chilipalkoa
0,5 dl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 dl sokeria
2 tl suolaa
1 tl maustepippuria
0,5 tl valkopippuria
0,5 tl kardemummaa
1 tl jauhettua kanelia
1 dl väkiviinaetikkaa
0,5 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä

Tee chutney paksupohjaisessa kattilassa. Kuori ja pilko raparperit, omenat, sipulit ja paprika. Hienonna valkosipuli, chili ja inkivääri. Freesaa öljyssä sipulit, valkosipuli ja chili. Lisää muut aineet ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin tunti. Anna jäähtyä hetki ja purkita kuumennettuihin lasitölkkeihin. Säilytä jääkaapissa ja tarjoa grillatun possun kanssa.

Käyttämäni paholaisen hillon ohje on Dansukkerin sivuilta. Itse tein hillon ihanista tuoreista kotimaisista tomaateista kaltaten ja silppusin sekaan 7 punaista chiliä. Kannattaa muuten olla fiksu ja käyttää chiliä käsitellessä käsineitä, itselläni sormenpäät polttelevat edelleen ja muistuttelevat tyhmyydestä. Myös piilolinssien laittaminen aamulla sai aikaan mukavia tuntemuksia silmissä... Tässä vielä ohje:

Paholaisen hillo

800 g tomaatteja
400 g (n. 3 kpl) punaisia suippopaprikoita
7 punaista chiliä
8 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl oreganoa
1/2 dl etikkaa
1 pkt (330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria

Leikkaa tuoreisiin tomaatteihin ristiviillot ja pane ne 30–60 sekunniksi kiehuvaan veteen. Valuta vesi pois ja jäähdytä tomaatit kylmän juoksevan veden alla. Irrota kuoret, poista kovat kantaosat ja leikkaa tomaatit pienehköiksi paloiksi. Pane tomaattilohkot paistokasariin. Halkaise pestyt paprikat ja chilit, poista siemenet ja silppua puolikkaat. Silppua kuoritut valkosipulin kynnet. Lisää silput ja mausteet kasariin. Anna kiehua puolisen tuntia. Lisää etikka ja hillo-marmeladisokeri. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä 3–5 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Jäähdytä hetki ja purkita. Säilytä jääkaapissa.

Paholaisen hillon kanssa en pystynyt odottamaan juhannukseen asti, vaan sitä oli päästävä herkuttelemaan ennakkoon. Niinpä iltapalaksi söimme tänään vuohenjuustotoastit rucolan ja paholaisen hillon kera.


Vuohenjuustotoast kahdelle

2 siivua paahtoleipää
1 valkosipulin kynsi
oliiviöljyä
100 g vuohenjuustoa
pieni nippu rucolaa
paholaisen hilloa

Paahda leipäviipaleet leivänpaahtimessa tai paistinpannulla. Kuori valkosipulin kynsi, halkaise se ja hiero puolikasta leipäviipaleiden pintaan. Leikkaa leivät kolmioiksi. Pirskauta niiden pinnalle hiukan oliiviöljyä. Leikkaa vuohenjuusto kiekoiksi ja kuumenna nopeasti kuumalla pannulla. Kokoa lautaselle pinoon rucolaa, leipä, juusto, paholaisen hilloa, toinen leipä ja koristeeksi rucolaa. Pirskauta oliiviöljyä vielä halutessasi annoksen päälle. Nauti hyvässä seurassa.

maanantai 10. kesäkuuta 2013

Äidin kasvimaalla, raparperin alla...

Alkukesän parhaita puolia ovat mansikat ja ihana raparperi, josta saa tehtyä vaikka mitä. Raparperin varret eivät tulleet ihan äidin kasvimaalta, mutta äidiltä kuitenkin. Kiitos niistä!

Ensimmäisenä raparperista oli pakko tehdä mehevä piirakka, jonka ohjeen nappasin soveltaen täältä. Alkuperäinen ohje on munaton ja maidoton, joten se sopii hyvin allergiseenkin perheeseen. Oma versioni ohjeesta on seuraava.


Raparperipiirakka

 

4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
2 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 dl öljyä
1 dl kermaa
1 dl maitoa
1/2 dl Flora Vanillaa

noin 4 dl pieniä raparperipaloja (2 pitkää vartta)

50 g Oivariinia
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon öljy, maito, kerma ja Flora Vanilla. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan. Levitä raparperinpalat sen päälle. Nypi muruseoksen ainekset sekaisin ja ripottele seos piirakan päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasossa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Nauti vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.

sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Juhlakakku ylioppilaille

Tämän viikon suuri kunnia oli taikoa kakku ylioppineille kaksospojille. Päivänsankarit luottivat isosiskon makuun, joten sain suunnittelussa vapaat kädet. Ensimmäinen ajatus oli tehdä lakin mallinen kakku, mutta aikaa ei olisi millään riittänyt monen pienen kakun koristeluun, joten päätin luottaa hyväksi havaittuun säädettävään reunavuokaan ja varta vasten kakkualustaksi hankittuun peiliin, jolloin rajoittavaksi tekijäksi jäi ainoastaan uunipellin koko. Lakki tulisi kakkuun päälle koristeena.

Kakkupohjaksi tein kolme (tai itse asiassa neljä, sillä yksi diskattiin liian kapeana) tummaa levykakkupohjaa ja täytteeksi kaksi kaksinkertaista annosta mascarponetäytettä, jonka ohjeesta korvasin vadelmat tuoreilla mansikoilla ja kolminkertaistin niiden määrän. Koristeeksi muovasin sokerimassasta ja marsipaanista lakin, sinisiä kukkasia sekä molempien sankareiden harrastuksia kuvaavat koristeet: punttisalisankarille puntit ja teatteritähdelle teatterinaamiot.


Kakun kokoaminen onnistui hyvin juhlapaikalla, mutta sitten eteen tuli pieni haaste, sillä peili oli pari senttiä liian suuri jääkaappiin. Ainoana ratkaisuna oli kuljettaa kakku auton etupenkillä sylissä sijaisjääkaappiin 10 kilometrin päähän, käydä koristelemassa siellä aamulla ja noutaa sieltä juhlien vakaimman ajotaidon omaavan kuskin kyydillä suoraan kahvipöytään. Korkkareita en sentään uskaltanut laittaa jalkaan kuljetusreissulle, vaan juhlamekkoa täydensivät lenkkarit - kakun vuoksi voi tyylistäkin hetkeksi tinkiä. :)

20 kilometrin ajomatkasta, muutamasta kymmenestä rappusesta ja helteisenä porottavasta auringosta huolimatta kakku saapui juhlapöytään yhtenä kappaleena ja maistuikin vielä hyvälle. Täytteessä oleva lime oli mukavasti raikastanut makua yön aikana ja sopi yhteen mansikoiden ja Daim-rouheen kanssa. Aion ehdottomasti kokeilla kyseistä täytettä joskus myös juustokakkuversiona.


Onnea rakkaille veljilleni!